1000 de cuvinte

Scrijelit  vineri, 29 iunie 2012

Cuvinte. Totul in jurul nostru e format din cuvinte. Miliarde de cuvinte care umbla prin lume, sar, alearga, se plimba, trimit ganduri, doruri, vise, tristeti si bucurii. Uneori poti sa le simti alunecand pe langa tine, furisandu-se prin aer. Chiar si tacerile sunt formate din cuvinte si spun mai mult decat pare la prima vedere.
Exista o poveste care incepe cam asa: "unele lucruri se nasc mari, altele mici; insa si cel mai mic lucru poate schimba lumea".  Cuvintele sunt mici. Atat de mici incat uneori nu le vedem si ne impiedicam de ele sau le aruncam fara sa ne dam seama. Pot insa schimba totul.
Sunt atat de mici incat nu le dam importanta. Ne calculam viata in zile, luni, ani, timpul este cel de care ne agatam mereu si il punem in prim plan cand, in realitate, ar trebui sa masuram in cuvinte. Un singur cuvant poate construi sau darama. Un singur cuvant poate crea imagini, senzatii, parfumuri, gusturi.
Daca am masura totul in cuvinte rostite, am descoperi ca in fiecare zi folosim mii de vorbe inutile, insa aproape niciodata nu le rostim pe cele care cu adevarat merita sa fie spuse.
Ce ai spune daca ai mai avea doar 1000 de cuvinte si cand ele s-ar termina ai pleca din aceasta lume? Cum le-ai dramui? Avem atat de multe incat nu ne dam seama ca le irosim.
Doar 1000 de cuvinte. Pe care le-ai alege? Ai continua sa arunci cu ele in stanga si in dreapta fara sa iti pese, sau ai incerca sa descoperi ce trebuie sa spui?
Imprastiem cuvintele si uitam ca ele raman undeva in suflete si, la fel cum pot face bine, pot face si cumplit de mult rau. Spunem "buna dimineata" si "noapte buna" fara sa ne gandim nici o clipa ca ar putea sa fie ultima oara cand o facem. Spunem "la revedere" fara sa realizam ca s-ar putea sa fie cu adevarat "la revedere", pentru totdeauna.
Daca ne-am gandi la asta, atunci cuvintele noastre ar fi altele. Nu stiu cat de important este sa ii spui cuiva "buna dimineata", stiu insa sigur ca este extraordinar de important sa spui "te iubesc", "multumesc", "te rog", "iarta-ma" si, cele mai importante cuvinte, cele care pot face diferenta dintre echilibru si haos, "am iertat".
Nu avem nevoie de 1000 de cuvinte ca sa traim printre oameni si sa ca comunicam ceea ce avem de spus. Ne ajung doar cele pe care le-am enumerat mai sus. Restul sunt doar maruntisuri.
Alegeti-va cu grija cuvintele. Ganditi-va de doua ori inainte sa spuneti ceva. Nu uitati sa spuneti lucrurile cu adevarat importante. E posibil ca intr-o zi sa vreti sa le spuneti si sa fie mult prea tarziu. E posibil ca intr-o zi sa nu mai aveti decat un cuvant, dureros de inutil: "regret".