Opensource

Scrijelit  marți, 20 septembrie 2011

Dedicatie: 
prietenului, mentorului, profesorului si celui mai aprig si obiectiv critic al meu, Oilen

Motto:  "Yes, I am a criminal. My crime is that of curiosity. My crime is that of judging people by what they say and think, not what they look like. My crime is that of outsmarting you, something that you will never forgive me for." - +++The Mentor+++


Din ce in ce mai des vad folosindu-se in presa romaneasca cuvantul "hacker" pentru a defini o mana de pusti cu oarece cunostinte in domeniul IT, pasionati de crack-uit softulete, spart parole de messenger si "injectat" cod  prin diverse site-uri, portaluri si aplicatii web insuficient sau deloc protejate. Desi de nenumarate ori s-a explicat care este diferenta dintre un cracker(lamer) si un hacker, eroarea persista. Din cauza ei, "nobila casa" a celor care cred in libertatea informatiei este frecvent tavalita prin noroi.
Potrivit dictionarului realizat de site-ul Geek.com, un cracker este un individ rau intentionat, care "sparge" si/sau reproduce fara a avea dreptul codul sursa al produselor software, "sparge" retele pentru a produce daune, fura informatii in scopul folosirii lor in scopuri mai putin "ortodoxe", sau pur si simplu modifica date din simpla dorinta de a cauza dureri de cap administratorilor de sistem. Hackerii considera ca un cracker este un fel de subspecie mai putin evoluata, mai putin educata, mai putin inteligenta si cu mult mai putine cunostinte in domeniul IT.
Pe de alta parte, un hacker este acea persoana care incearca sa inteleaga cum functioneaza computerele, telefoanele, sistemele informatice si sistemele de comunicatie, din simpla dorinta de a detine respectiva informatie, din pasiunea de a sti. Principalele calitati pe care trebuie sa le ai pentru a aspira la titlul de hacker sunt inteligenta, imaginatia si curiozitatea.
Chiar daca uneori hackerii mai sparg cate un sistem, nu o fac pentru a cauza probleme, ci pur si simplu ca sa vada daca o pot face. De obicei, "pasii" unui hacker pe internet sunt la fel de "vizibili" ca pasii unui intreg trib de indieni prin preerie. Daca doreste sa isi faca cunoscuta prezenta, in nici un caz nu se apuca sa fure sau sa distruga. Pentru un hacker e mult mai simplu.
Sa zicem ca detii o companie si respectiva companie are un computer conectat la internet, in care se afla stocate toate informatiile confidentiale legate de clienti . Intr-o dimineata, Ionel Popescu, vecinul tau de la etajul 3, se trezeste cu o idee sclipindu-i voioasa prin neuroni: ce-ar fi sa incerc sa sparg sistemul lu' vecinu' de la 4. Pentru ca Ionel Popescu si-a tocit mintea si coatele niste ani invatand programare, retele si alte chestii "smechere", operatiunea reuseste cu succes. Dupa ce isi ofera, in semn de auto-pretuire, inca o stacana de cafea, te suna si iti zice: "amice, vezi ca ai niste brese de securitate acolo, acolo si acolo, tocmai ti-am intrat in sistem, pune mana si rezolva problema ca altu' s-ar putea sa nu fie asa dragut ca mine si daca intra  iti face curechi murati prin calculator". Tu ii multumesti frumos, chemi administratorul de sistem...si ce urmeaza nu face obiectul acestei postari pentru ca nu imi place sa scriu despre filme cu multe topoare si mult sange.
In situatii extreme, l-ai suparat foarte tare pe Ionel Popescu, caz in care in locul site-ului companiei tale vei gasi o singura pagina, de obicei mare si neagra (cam ca gaura aia despre care scriam acum cateva luni) in care iti va povesti cu duhul blandetii cine este si cum l-ai calcat pe coada de ti-a dat jos frumusete de "casuta virtuala". Cum au facut baietii aia care au inlocuit site-ul nu stiu carei institutii franceze cu steagul Romaniei, ca sa protesteze pentru ca un oarecare prezentator de emisiuni de la ei a facut misto de noi.
Cam asta este, in mare un hacker: un om care vrea sa stie, care e curios precum o pisica, un om pentru care scopul este cunoasterea, nu distrugerea. Mai sunt cei care considera ca informatia trebuie sa circule libera si ca anumite produse si servicii nu ar trebui sa fie taxate, pentru ca nu asa au fost gandite de catre inventatorii lor. Motto-ul lor este "cunoasterea apartine omenirii" si pornesc de la premisa ca Graham Bell, de pilda, nu si-a vandut inventia, a pus-o in slujba societatii inca de la inceput, prin urmare ea apartine intregii omeniri, nu unui grup de companii, ergo serviciile de telefonie ar trebui sa fie gratuite pentru toti. Tot ei sunt si cei care au inventat conceptul de opensource: creearea, de catre o persoana sau un grup, a unor anumite produse finite, permitand apoi utilizatorilor sa actioneze liber asupra procesului de productie sau dezvoltare. Termenul nu se aplica doar in IT, ci si in educatie, medicina si altele. Ar mai fi multe de spus despre hackeri, de pilda ce sunt "White Hats" si "Black Hats", insa ma voi opri aici, deocamdata.
Ca o gluma, iata cateva dintre lucrurile pe care hackerii le detesta:
- sistemele IBM,
- strumfii, ursuletii Ewoke si orice alta specie de vietuitoare sau obiect despre care se poate spune "vaaai, ce dulce/dragut este" (stiti voi despre ce e vorba...),
- birocratia,
- prostia,
- muzica ce poate fi folosita doar ca zgomot de fond,
- programele de televiziune (cu exceptia seriei Star Trek, desenelor animate, filmelor vechi si "Familia Simpson"),
- cravatele si in general tinutele de birou,
- minciuna si fatarnicia,
- incompetenta,
- plictiseala,
- COBOL, BASIC,
- interfetele grafice cu meniuri de tip consola,
- orice are legatura cu Microsoft.


Iar in final, un text care definteste exact ce este si ce vrea un hacker si pe care ar trebui sa il cunoasca orice persoana care spune ca este sau doreste sa devina hacker: The Hacker Manifesto