Misunand azi prin meandrele concretului blogosferei in cautare de ceva macar amuzant, daca nu interesant, de lecturat intre doua liniute (de cod, desigur), am dat peste un articol in care bietele femei sunt facute cu ou si cu otet in cel mai misogin stil posibil. Acuma, nu's eu mare feminista, ba uneori sunt mai rea decat voi, domnilor, cand vine vorba de muieri, insa sa dam Cezarului ce-i al Cezarului si sa nu fim nedrepti. Musiul de scrise acea postare are mari lacune in relatiile interumane si in cultura generala. Cea din urma usor inlocuibila cu o cautare pe goagal in cazurile extreme in care simtim nevoia irezistibila si compulsiv-obsesiva de a ne da cu parerea pe subiecte complet paralele cunostintelor noastre primare. Cu prima parte e mai greu. Daca toata viata ai trait printre cioate, e cam dificil sa crezi ca exista copaci si mai dificil e sa ii observi atunci cand iti ies in cale. Eliminand clasicele "prea multi pantofi, prea multi cercei, prea multe haine, prea prea prea" la care chiar nu comentez pentru ca sunt partial de acord, se vehiculeaza pe acolo ceva pareri "inteligente" despre incapacitatea mandrelor de a face altceva decat sa creasca bebei si sa spele sosete si aici chiar nu mai sunt de acord, mai ales ca de la o vreme ma izbesc aproximativ zilnic de preconceptia asta stupida.
Grace Hopper, marea doamna a informaticii, supranumita "Mother of Cobol", a fost primul programator al lui Harvard Mark I si a fost cea care a scris primul compilator (asta chiar trebuie sa doara rau de tot, sa fii programator misogin si sa stii ca unealta fara de care tu nu iti poti lansa in lumea reala programele a fost dezvoltata initial de o femeie; daca am inteles bine, autorul acelui articol este chiar programator sau ceva adiacent oricum)
Ida Rhodes, probabil unul din primii analisti programatori din lume, a dezvoltat limbajul C-10, folosit pentru UNIVAC.
Jean E. Sammet, dezvoltatoarea limbajului FORMAC.
Radia Perlman, a inventat Spanning Tree Protocol si a facut descoperiri cruciale in domeniul criptologiei si al retelisticii.
Ca sa ajungem in prezent:
Ruchi Sanghvi, prima femeie inginer de la Facebook.
Va plac iconitele alea dragute de la Mac-uri si iPhone si toate elementele de interfata? Sigur va plac. Au fost create initial de Susan Kare si multe din ele asa au ramas, cum le-a "desenat" ea.
Lista continua cu o multime de femei datorita carora tu, prietene care citesti acum asta, poti folosi calculatoarele, internetul si restul bucatelelor de tehnologie care iti trec prin maini zilnic. Desigur nu au fost doar ele, insa au fost acolo, au avut un cuvant greu de spus si numele lor a ramas in istorie. O istorie mica si poate neinteresanta pentru neinitiati, fara de care, insa, eu nu as fi putut acum sa scriu toate chestiile astea care ii vor enerva groaznic pe barbatii prin vietile carora nu a trecut niciodata o femeie, ci doar o multitudine de "pisi".
Iesind din zona de siguranta, sa vorbim si despre sah. Nu e chiar un domeniu in care sa imi pot da cu parerea in mod avizat, insa stiu sigur ca exista femei care au obtinut titlul de maestru si mai stiu sigur ca cel putin una din ele l-a caftit pe Kasparov asa de rau ca nici nu a apucat bietul om sa inteleaga ce i se intampla. Iar Kasparov e cunoscut pentru parerea destul de proasta despre femeile jucatoare de sah, deci sigur nu i-a cedat partida de dragul ochilor ei frumosi. O mandruta de prin Ungaria parca.
Asta asa, de incheiere, pentru ca acelasi musiu zice ca femeile nu sunt in stare sa joace sah si nu exista femei campioane la sportul asta decat daca joaca unele cu altele.
Iar la final, o curiozitate care ma macina de multa vreme. Daca intr-adevar nu va plac accesoriile, hainele, pantofii, fardurile, cerceii, gentile si restul si le considerati atat de inutile, de ce, daca vedeti pe strada/club/petshop o tipa in blugi si bocanci nefardata si una incotopenita pana la varfurile unghiilor si pictata mai ceva decat Capela Sixtina, incepeti sa semnalizati catre cea de-a doua si de foarte multe ori ajungeti sa fiti insurati cu ea?
Nu-mi raspundeti ca stiu, era doar o intrebare retorica prin care imi exprim parerea personala despre fariseism.