Clauza de non-interventie

Scrijelit  sâmbătă, 13 aprilie 2013

Avem de foarte multe ori tendinta sa ajutam fiintele din jur. Din prietenie, din mila, din dragoste, intindem o mana chiar si atunci cand nimeni nu o cere. Intr-adevar, este extraordinar sa ajuti. Te-ai intrebat insa vreodata daca nu cumva interventia ta a facut mai mult rau decat bine? Daca, independent de bunele tale ganduri, cat se poate de sincere, nu ai stricat si mai mult lucrurile?
Ajutorul inseamna responsabilitate. Trebuie sa fii absolut sigur ca ceea ce vei face este bine. Trebuie sa fii constient de faptul ca fiinta pe care te pregatesti sa o ajuti va deveni, o vreme sau definitiv, dependenta de tine. Chiar daca nici tu si nici ea nu va dati seama de asta. Atata timp cat esti cel care ajuta, devii persoana in jurul careia se invarte intreaga poveste. De tine depind succesul sau esecul. E foarte simplu sa spui "ajut". Ce te faci insa cand descoperi ca "ajut" inseamna ceva mai mult decat cuvinte si un gest mic facut din impuls? Cand afli ca eforturile pe care trebuie sa le depui pentru a ajuta efectiv sunt mult mai mari decat te asteptai tu sa fie? Esti pregatit pentru asta? Probabil nu si aici e partea in care incepi sa faci rau. Ai facut o fiinta sa aiba incredere in tine. I-ai promis ca o vei ajuta. Ai venit singur la ea oferindu-ti serviciile. Fiinta aia asteapta acum sa iti onorezi promisiunea. In mod sigur nu ai cerut prea multe detalii despre ce trebuie sa faci concret. Ai vazut problema si te-ai repezit sa intizi mana, pentru ca esti un om bun. Esti insa atat de bun ca sa mergi pana la capat? Jumatatile de masura nu isi au locul aici.
Cineva depinde de tine. Daca tu spui ca faci un lucru si descoperi ca de fapt nu il poti face, sau ti-a pierit cheful pentru ca momentul de entuziasm, mila, dragoste, prietenie, a trecut, ajutorul tau isi pierde orice valoare.
Desigur, nu vorbesc despre lucruri marunte, cum ar fi imprumutatul de bani sau mutatul mobilei, desi uneori chiar si asta poate fi cu dus si intors. Daca omul ala, pentru ca tu i-ai spus "hai ca te ajut eu", nu mai cauta si alte variante si tu il lasi balta pentru ca a aparut altceva sau pur si simplu pentru ca ai vorbit fara sa ai acoperire, ai facut un rau in loc sa faci un bine.
Parafrazandu-l pe Iorga si generalizand zicerea lui, nu poti striga cuiva "hei, te-ai ratacit", decat daca esti gata sa il duci inapoi pe cararea corecta si sa te asiguri ca ajunge cu bine la destinatie. Ori asta prespune ceva mai mult decat sa vorbesti. Presupune sa lasi la o parte drumul tau, o vreme.
Gandeste-te la asta data viitoare cand vrei sa intervii. Intentiile tale pot fi minunate, rezultatul insa se poate transforma intr-un dezastru daca nu iti asumi responsabilitatea de a face drumul pana la capat alaturi de cel pe care ai zis ca il ajuti. Daca nu ai certitudinea ca poti, atunci viata ti-a oferit clauza de non-interventie. Cea care spune ca uneori cel mai bun ajutor este sa nu faci pur si simplu nimic, pentru a nu risca sa faci mai mult rau.
Iar daca ai apucat sa te bagi, atunci ajuta pana la capat, chiar daca la un moment dat s-ar putea sa inceapa sa nu iti mai placa. A fost decizia ta.