Razboiul celor doua roze

Scrijelit  marți, 6 noiembrie 2012

Vorbeam candva despre diferenta dintre hackeri si crackeri. Spuneam ca un cracker distruge. Un hacker demonstreaza. Ca vrea. Ca poate. Ca e curios. Ca e avid de cunoastere, de noutate, de provocari. Ca l-ai calcat pe coada. In primele cazuri, nici macar nu il simti cand te-a vizitat, decat daca vrea el,  iar la final, dupa ce termina de scormonit, pune totul la loc exact cum a gasit, spune "multumesc frumos" si pleaca spre alte "portite" numa' bune de jucat cu ele. Se schimba povestea in cazul ultim insa. Il calci pe batatura? Te taxeaza. Elegant. Frumos. Politicos, chiar si cu umor. Daca e doar amuzat de naivitatea ta de muritor de rand care crede ca se poate pune cu el. Daca il enervezi insa, te face sa dispari. Pur si simplu.
Am urmarit azi cu interes razboiul hackeri-trustDePresa. Stiti voi despre ce vorbesc.
Nu tin partea nimanui in totalitate. Si unii si altii au dreptate. Problema e ca "unii" au dreptate doar pana la un punct si abuzeaza de dreptatea lor, pe cand "altii" aduc contra-argumente solide, logice si de bun simt. Platim-platim, nu zice nimeni ca nu, da' pentru ce, neicusorule? Nu ne jigni inteligenta, nenea trustu'. Da-ne continut, dam bani. Nu dai continut, te-am tucat dulce, avem in alta parte. E ilegal? Asta-i viata. Cand vom avea alternativa legala si, atentie, ne-prohibitiva din punct de vedere pecuniar, ne facem baieti cuminti si o folosim. Am si folosit-o de fapt, da-ne voie sa iti amintim ca la inceputurile lui site-ul ala pe care il vrei matale ars pe rug cerea bani. Si plateam. Pentru ca aveam ce vedea si aveam calitate, deci merita sa platim.
Una peste alta, e un razboi mut. Si frumos, extraordinar de frumos. Cel putin privit dintr-o parte. Din aia a celor pentru care "libertate de miscare si de alegere" inseamna ceva mai mult decat a alege intre "Las Fierbinti" si "Tanti Rodica" sau cum le mai zice.
Le-ati jignit sinapsele. Va taxeaza. Nici macar nu va dati seama cata eleganta si cat umor fin este in gestul lor. Nu au pus nicio pagina falsa. Nu au scris "v-am dat jos pentru ca ne-ati suparat". Nu. Pur si simplu v-au facut sa dispareti de pe net. V-au rezervat soarta pe care o cereti voi pentru alte site-uri. De ce? Simplu. Nu pentru ca ii somati sa intre in legalitate. Nu pentru ca nu stiu si ei fara sa le spuneti voi ca ala nu e continut postat legal. Nu pentru ca ar vrea neaparat sa pirateze. Pentru ca ii considerati atat de prosti incat sa vina la continutul vostru deplorabil daca le inchideti site-urile. Ii si vedeati aparand ca fiii cei risipitori, cu ochii in lacrimi, stand la coada sa isi faca un cont la voi, asa-i? Erati in extaz crezand ca daca le luati jucaria o vor cumpara pe a voastra. Eroare. Una fatala, bag seama. Stiti ce va urma? Pot sa pun pariu (cu viata, ca sa vorbesc pre limba voastra) ca in maxim un an va aparea un site asemanator celor pe care le vreti voi desfiintate, cu continut legal de data asta. Pentru ca pana la urma se va trezi careva si isi va da seama ca nu 100 de site-uri disparate sunt solutia, nimeni nu are resurse de niciun fel sa sustina asa ceva de unul singur. Solutia este un singur site, facut in colaborare, la care fiecare sa aduca ce poate si cum poate. Pana la urma, cineva isi va aminti de frumusetea si de simplitatea conceptului de open source. Si n-aveti grija, un proiect bine gandit pe domeniul asta va aduce si sponsorii necesari sustinerii lui. Atunci sa va vaz, bataiosilor, pe unde mai scoateti blana sa o schimbati. Cu naravul nici macar nu imi fac iluzii. Intotdeauna se vor gasi lupi care sa strige: "dau lupii la oi, maaaa!"

1 comments:

Athos73 spunea...

Imi simt creierul oxigenat de fiecare data cand vad (offf...destul de rar) ca nu toata lumea inghite aceste stupide productii la moda azi gen "Las..." sau "In puii mei" sau...