Curatenie

Scrijelit  vineri, 14 septembrie 2012

Sa fakut noapte in orash. Shy toamna. Prea multa toamna. Simtzi frunz k vor sa ishy ia zborul, le simtzi dorul d pam, d huma calda k miros de vara ink vie. Soarele pleak prea rpd, stelele nu mai vor s straluceask, cerul sa inkis si sia pierdut cul kalde.
E toamna in orash shy toamna in mn shy skriu tampeniile astea ca sa vedeti cat de oribil arata, ma chinui sa gandesc cu creierul ingust al unei mimoze roz pentru care Bamboo este emblema suprema a bunului gust si elegantei, iar telenovelele reprezinta culmea artei. Ascult zilnic scuze puerile, afirmatii care imi strepezesc ultimii neuroni ramasi intregi, ba azi am auzit chiar (si sper sa nu fie adevarat) ca pana si la facultate te invata sa scrii asa ca sa salvezi timp. Vad in jurul meu oameni care, din cauza ca se izbesc mereu de astfel de exprimari, au uitat sa scrie corect, si-au pierdut reflexele si, daca nu i-as cunoaste, as crede despre ei ca sunt complet analfabeti si inculti. Ii cunosc insa si ma ingrozesc dandu-mi seama ca, in loc sa ii educam noi, sa le imprimam noi modul de a fi, ne inoculeaza ei pe noi cu mediocritate, prostie, incultura. Sunt din ce in ce mai multi si nu facem nimic sa ii alungam din jurul nostru. Nu ripostam, nu ridiculizam, tacem si ne gandim ca poate o sa treaca. Iata ca nu trece. Iata ca au inceput sa apara reclame agramate, afise agramate, carti cu erori grave de gramatica, ne apropiem cu pasi din ce in ce mai repezi de ziua in care vom ramane cel mult cateva sute de persoane care vom sti ca a existat o vreme cand "mi-au" si "miau" nu insemnau acelasi lucru.
Exista vreo solutie? Probabil da.
A mea este una extrem de simpla: refuz sa mai accept mediocritatea, din partea oricui. Asa ca, dragii mei prieteni, reveniti la stadiul de vertebrate cu vorbire articulata, pentru ca, de acum inainte, va taxez orice prescurtare, orice litera folosita in locul alteia, orice cratima rontaita nu din graba, ci din lene, pana cand ori redeveniti ceea ce stiam despre voi ca sunteti, ori va suparati pe mine si nu imi mai vorbiti. Singura scuza pe care o accept este ca va lipsesc literele de pe tastatura pentru ca le-a papat catelul, dar va trebui sa o demonstrati cu poze. Vorbesc desigur despre cei care imi sunt prieteni reali si apropiati, pe restul am sa ii elimin pur si simplu la orice eroare intalnita. Pana in ziua in care, cand voi deschide Facebook sau Messenger sau Skype, nu voi mai vedea "mam dus decat la magazin, revin" sau poze cu texte agramate postate de oameni de la care am pretentia ca pot ceva mai mult de atat. E foarte adevarat ca e posibil sa raman doar cu vreo 15-20 de amici, dar igiena creierului meu este mult mai importanta decat viata sociala.
Pornesc de la premisa ca lucrurile pe care le ignori inceteaza la un moment dat sa mai existe si ma gandesc ca, daca imi mai urmeaza si altii exemplu, la un moment dat vom arunca acolo unde le este locul pe cei care care nu respecta nici interlocutorul, nici limba pe care o vorbesc, fie ea romana, engleza sau oricare alta. Ori asta, ori ii vom obliga sa se ia ei dupa noi, pentru a nu fi marginalizati si ridiculizati.  


1 comments:

Ingrid spunea...

Poate ai observat ca se si revolta deja, daca le atragem atentia. "Daaa, nu ai cu ce sa te iei de mine, si te legi de gramatica."