Strutocamila

Scrijelit  sâmbătă, 11 august 2012

Exista de multi ani la noi o strategie de eliminare a tuturor lucrurilor bune si promovare a tuturor lucrurilor proaste. De la obiceiuri, stil de viata si educatie pana la cultura si arta, e parca cineva care sta cu ochiul pe orice poate genera evolutie si da in cap oricarei valori. "E bun? Trebuie sa dispara" pare a fi devenit motto-ul national. Pe langa asta, s-a dezvoltat o fobie vis-a-vis de ideile constructive. E un adevarat razboi impotriva lor. Inlocuind sistemul "putin si de calitate", romanul a trecut la "mult si prost".  Mancare in serie, invatamant in serie, haine in serie, vedete in serie. Nimic original, nimic interesant, nimic care sa iti atraga cu adevarat atentia. Daca indraznesti cumva sa iesi din tiparul asta, esti pus imediat la colt.
Adoptand acelasi motto, o "minte luminata" din TVR a decis desfiintarea singurului canal care era intr-adevar urmarit de public. Cultura? La ce ne trebuie. Emisiuni de calitate? Da-le-ncolo. Hai sa bagam banii in mult si prost. De ce sa cheltuim pentru productii care intereseaza lumea, cand putem cheltui pentru tembelisme menite sa stearga creierele la care de altfel nu se uita nimeni.
Am considerat intotdeauna TVR ca fiind o institutie decedata. Emisiuni fara viata, decoruri sterse, lipsa de viziune. Totul pare mort, inclusiv prezentatorii. De fiecare data cand nimeresc pe canalele 1 sau 2 ale respectivului post, regret disparitia realizatorilor din anii 70-80. Intamplator, TVR Cultural este singurul canal unde raman mai mult de 30 de secunde si intamplator cunosc valoarea oamenilor care lucreaza acolo. Fiecare cu personalitatea lui, fiecare cu gugustiucii lui in materie de creatie, fiecare cu o alta imagine de ansamblu, impreuna formeaza un intreg ce naste emisiuni la care chiar iti face placere sa te uiti. Nu multe, insa bune. Cuiva nu i-a placut asta si a decis ca e timpul ca individualul sa fie inglobat in turma. Motivatia reducerilor de buget este hilara, canalul functionand cu un buget infim, probabil mult mai mic decat suma salariilor luate de toate secretarele, contabilele, femeile de servici si  asistentele existente in institutie.
Dar cum ziceam, la noi moda este mai nou sa dai la o parte tot ce functioneaza si sa bagi cat mai multi bani in ceva care nu ti aduce niciun profit. Din acest motiv, singurul canal urmarit al TVR va deveni o strutocamila fara picioare si fara cap, inghesuita printre productiile TVR 2, iar in final tot TVR va avea de suferit, pentru ca va pierde si bruma de rating pe care o are in acest moment nu datorita celorlalte canale, ci datorita TVR Cultural.