Ale cui e limba romana (sic!)

Scrijelit  sâmbătă, 7 aprilie 2012

I-mi. I-ti. I-si. Iai dat. Sa facut. Voi fii. La luat.
 Serios? Cu c-ine a-ti fac-ut v-oi r-omana i-n scoal-a? Nu intreb doar de curiozitate, chiar ma intereseaza. Cine stie, poate fac un copil si nu as vrea sa nimereasca din greseala la cei care v-au invatat (?) pe voi gramatica in clasa a II-a. Nu stiati? Atunci se invata chestiile astea si devin reflexe, le scrii corect fara sa fie nevoie sa te gandesti cand, unde si de ce pui cratima. Va rog nu veniti cu argumentul "asa-i pe internet, uneori scrii mai repede si mai ratezi cate ceva". In primul rand, daca ai reusit sa termini clasa a IV-a fara sa ramai repetent, nu ai cum sa ratezi nici daca vrei, din motivul pomenit mai sus, ala cu Pavlov si cainele. In al doilea rand, ok, omiti cratima la "s-au aprins", "s-a deschis". Se mai intampla, sa zicem. Dar sa pui
cratima unui pronume? Sa nu stii sa faci acordul corect si sa folosesti un "i" in plus cand nu e nevoie de el, transformand complet aiurea in substantive cuvinte care, saracele, chiar erau convinse ca sunt alta parte de vorbire? Asta nu mai e graba. E doar analfabetism (sau licenta poetica, insa numai daca te cheama Nichita Stanescu, Blaga sau Arghezi).
Mai grav e ca il si etalati  (analfabetismul) cu nonsalanta peste tot pe unde puteti. S-ar putea ca sefului vostru sa nu ii pese sau sa nu observe ca ati trimis un mail scris agramat, insa cei 'spe mii de prieteni de pe FB sigur vor observa si, chiar daca nu va vor spune nimic, din bun simt, vor tine minte si chiar vor face misto de voi cand nu veti fi de fata. Asta in cazul fericit. In cel nefericit, veti da peste persoane ceva mai "nervoase" care va vor taxa pe loc comentariul cu "buba", scotand astfel in evidenta si mai mult faptul ca pur si simplu nu stiti, nu ati invatat niciodata, sa scrieti corect romaneste.
Nu spune nimeni ca trebuie sa fiti la curent cu operele complete ale tuturor scriitorilor existenti pe planeta. Nu va cere nimeni sa discutati despre filosofia culturii in viziunea lui Vulcanescu. Nici macar diacritice nu e absolut necesar sa folositi (nici eu nu le mai bag in seama, pentru ca nu m-am obosit si nici nu am avut nevoie sa capat dexteritatea de a scrie rapid cu tastatura in romana, iar site-ul care ma ajuta sa "trisez" si punea pentru mine diacritice in text nu a mai functionat in ultima vreme).
Aveti insa un minim de bun simt sa nu mai macelariti complet limba romana. Daca nu stiti, nu e nicio rusine sa intrebati pe cineva ori, daca va e jena, sa va cumparati un manual de gramatica. Este insa rusinos sa aveti 30-40 de ani si sa scrieti "i-mi place poza asta".
Scriam candva pe aici ca vom ajunge sa vedem prescurtari si fraze agramate pretutindeni, inclusiv pe etichete, prin reclame, prin manuale. Eu credeam ca fac o gluma. Mi-a pierit rasul cand, de curand, una din fotografiile partajate pe net arata un panou de reclama pozitionat central intr-un supermarket, panou pe care scria mare de tot: "i-ati adio de la celulita", panou pe care absolut niciun angajat, manager, patron al acelui supermarket nu l-a depistat, panou care a trecut si pe la cei care l-au conceput, printat, supervizat, panou care ar fi putut sa nu existe in acea forma daca ati fi lasat-o mai moale in ultimii 7-8 ani cu "asa se scrie pe internet" si ati fi pus mana pe un cleste sa scoateti cuiele din limba.


"Bula-senior merge inainte de Paste cu Bula-junior sa-i cumpere incaltaminte. Intra in magazin si-i cere vanzatoarei o pereche de pantofi. Vanzatoarea il studiaza, isi da seama ca omu' nu prea are fonduri si ii da o pereche mai ieftina. Bula-senior ii spune copilului sa incerce pantofii. Se incalta copilul si taica-sau il intreaba:
-Zi-i ma Bulica, sunt buni?
- Ale cuie tata, ale cuie...
- Ale tele ma, Bulica!
- Hai, ma, tata, ale cuie....
- Ale tele, taicuta, ale tele!
-Ale cuie, tata!!!!!!
-Ale tele mai, n-auzi???"

- poate continua pana la epuizarea celui care spune bancul sau colapsul neuronal al celui care il asculta - 



 

1 comments:

Athos73 spunea...

Când văd că limba noastră atât o siluiţi
Şi, neavând ruşine, deloc voi nu roşiţi,
Vă spun pe româneşte, în limba mea curată:
Mi-e "dor" de agramaţii care erau odată!!!...

(epigramă de George Budoi din "În Ţara lui Invers"-2011)