20 de secunde

Scrijelit  luni, 2 aprilie 2012

Tacerea ne ajuta de multe ori sa depasim momente dificile. Intrebari carora le raspundem cu un zambet, reprosuri pe care ne prefacem ca nu le auzim, afirmatii peste care trecem privind in tavan, ganduri pe care le ascultam fara sa spunem nimic chiar daca stim ca celalalt asteapta. Exista  multe feluri de taceri. Unele din ele ajuta, sau macar nu fac rau. Sunt insa acele taceri care ne opresc din drum, ne inchid in noi insine, ne fac sa pierdem in loc sa castigam. Cuvinte pe care am vrea sa le spunem raman nerostite, pentru ca nu stim cum sa le dam forma sau pentru ca ne e teama. Ganduri pe care am vrea sa le impartim cu celalalt raman ascunse in noi, pentru ca nu stim ce reactie vor naste. E o tacere vie, o tacere ca o furtuna in adanc. Am vrea sa vorbim, insa nu stim daca e bine sa o facem, daca trebuie sa o facem. Si, de cele mai multe ori, lucrurile care raman nespuse se aduna in noi si, in loc sa
aduca raspunsuri, aduc mult mai multe intrebari, pentru ca necuvintele sunt cel mai usor de vazut asa cum dorim, nu asa cum sunt in realitate.
Este usor sa taci. Tacand insa, oamenii de langa tine nu vor sti niciodata ce simti, ce gandesti, ce vrei, ce iti place si ce nu. Vor interpreta tacerea ta asa cum vor simti in acel moment si vei descoperi intr-o zi ca se intampla lucruri pe care nu ti le doreai doar pentru ca ai tacut. 
E usor sa taci. E nevoie de mult curaj sa vorbesti. Totusi, nu ai nevoie decat de 20 de secunde de curaj nebun, in care sa spui absolut tot ceea ce doresti sa spui. Restul va veni de la sine. Trebuie doar sa incepi. Altfel nu vei sti niciodata ceea ce doresti sa stii si vei merge pe nisipuri miscatoare, cu un "cum ar fi daca ar fi..." agatat mereu de tine ca o planta parazita.
Cuvintele pot sa iti schimbe intreaga lume. E adevarat, pot sa o schimbe si in rau, insa daca taci nu vei sti niciodata daca nu cumva ar fi schimbat-o in bine.
Doar 20 de secunde de curaj. De atat este nevoie pentru a descoperi ca fericirea este mult mai aproape decat crezi.