La mulţi ani, România, oriunde te-ai afla

Scrijelit  joi, 1 decembrie 2011

 Pentru că azi este  Ziua Naţională a României, pentru că probabil au vrut să demonstreze cât de culţi în cap sunt (sic!), pentru că ne ştiu stresaţi şi vor să ne descreţească puţin frunţile, minunaţii editori ai realitatea.net au decis să dea dovadă de o extraordinară cunoaştere a limbii materne şi de o uimitoare acurateţe în prezentarea unor noutăţi atât de noi (sic!) - şi aici mă refer la titlul şi la subtitlul ştirii prezentate mai jos. Ca o paranteză, regulile conceperii unei ştiri sună cam aşa: titlul reprezintă informaţia-cheie, subtitlul prezintă circumstanţele (cine, ce, unde, când şi de ce) iar corpul ştirii detaliază informaţia-cheie şi/sau aduce informaţii noi. Plecând de la această structură, ştirea lor este că animalele pot anticipa cutremurele, o informaţie care a fost noua când bunica lui Darwin era fecioară neprihănită. Nici măcar nu vreau să ştiu despre ce era vorba în articolul original pe care talentaţii oameni de presă l-au tradus (?!?) pentru cititorii lor. Fără alte comentarii, voi da un copy/paste (ca să pot puncta elementele de interes major, pe cele care ţin de logică, ciudăţenii ştiinţifice şi frazare în limba romană le veţi detecta singuri fără efort). Acest articol este o capodoperă literară. Serios. 

"Studiu: Animalele pot anticipa un cutremur

 Comportamentul ciudat al animalele în timpul şi înaintea unui cutremur este cauzat de modificările chimice ale apelor din subteran care apar atunci când un seism este pe cale de a avea loc, scrie BBC, în ediţia electronică.

Studiul are la baza investigarea în 2009 unei colonii de broaşte, observând că acestea părăsesc apa unui lac din L'Aquilla, Italia, cu câteva zile înainte ca un cutremur să aibă loc. În acest context, cercetătorii susțin că cutremurele ar putea fi prognozate de comportamentul animalelor.
Toate animalele care locuiesc în apropierea apelor ar putea simţi mişcorile rocilor înainte de a avea loc un seism, fiind sensinile la schimbările chimice din apropierea apelor subterane.
Cercetătorii speră ca recenta cercetare să reprezinte o sursă de inspiraţie pentru biologii şi geologiştii din întreaga lume, pentru a ajuta la o mai bună prezicere a cutremurele şi evitarea unor catastrofe naturale (aici e mai subtil, nici eu nu mi-am dat seama din prima, era vorba de faptul ca un cutremur nu este o catastrofa naturala :D ).
Echipa condusă de Friedemann Freund de la NASA și Rachel Grant de la Open University din Marea Britanie speră ca ipoteza lor să inspire mai mulţi biologişti şi geologişti care să lucreze împreună pentru a descoperi cum ne ajută animalele să recunoaştem semnalele unui cutremur iminent."


Articolul in original il puteti citi aici

 La mulţi ani, România. E timpul să te trezeşti şi să schimbi ceva şi asta cât mai repede.

 


7 comments:

cinefilul spunea...

:)Biologisti si geologisti, uniti-va!

Athos73 spunea...

Chiar daca sunt un optimist incurabil, chiar daca sunt cel care vede particica plina a paharului aproape gol, eu cred ca panta pe care o coboara nivelul de cultura generala al poporului nostru este nesfarsita.
Sper din tot sufletul sa ma insel sau macar pe aceasta panta ipotetica in coborare sa intalnim o zona cu anomalii de gravitatie ca aceea din Maramures in care masinile urca la deal.

balaurianul spunea...

Motto:
“ cand va fi,
de va fi,
iar cutremur intr-o zi
eu am sa ma uit la tineeeee...
de-ai sa pleci
din ape reci
am sa plec si eu cu tineeee...”

imnul biologistilor ce suprevegheaza atent comportamentul broastelor din lacuri pentru prevenirea si diminuarea urmarilor cutremurelor.

Articolul ne prezinta succint o suma de informatii ce par a fi produsul mai multor minti lucrand la unison, dar in directii diferite, un singur creier neputand ( in umila-mi parere) sa genereze atatea aberatii in doar cateva randuri. Descoperirea uimitorului si total neobisnuitului fapt ca animalele parasesc zonele ce vor fi afectate de calamitati naturale (in cazul de fata includ in aceasta categorie, cu nonsalanta, si cutremurele - prietenii stiu de ce), apartine probabil, bunicului din partea mamei unui neandethalian timpuriu al carui nume s-a pierdut in negura timpului, dar care, cu un neobisnuit simt al observatiei (atrofiat din pacate la unii editori moderni), a absevat, la un moment dat, un exod al mamutilor din zona pesterii in care locuia, inspre alte zari, mai mai sa-i lase lati de foame. Dupa ceva timp, a inteles ca nu poate intra in pestera din cauza unei puternice miscari sus-jos, stanga-dreapta etc. a respectivei pesteri impreuna cu solul si padurea adiacenta. Intr-un moment de genialitate a numit chestia cutremur si asa i-a ramas numele. Ulterior, un nepot de sora al vecinului de pestera, aflat la numai 5400 de km, a venit intr-un schimb de experienta, a confirmat comportamentul neobisnuit al elanilor giganti, care fugeau umar la umar cu lupi, rasi, caprioare si alte animale (disparute intre timp), cunoscute indeosebi prin relatiile stranse tip vanator-prada, nicidecum colegi de maraton. Schimburile culturale intergintale pe aceasta tema au dus, cateva milenii mai taziu, la concluzia ca “seismul face/pace intre dobitoace”. Mult mai tarziu, (deja in istoria scrisa, scrijelita, sculptata, desenata, etc, dupa posibilitati) un cetatean pe numele sau Noe (Ziusudra,Naunet, Manu, Nuwa, Atra-Hasis, Utnapishtim, Xisuthrus etc - cunoscuti diferitelor popoare pentru ca au raspuns pentru o relativ scurta perioada de timp de soarta intregii omeniri plus toate vietuitoarele pamantului la acea vreme) s-a luptat cu Potopul nascut din aceeasi catastrofa naturala.
Problema principala care rezulta din stire ar fi ca numai animalele care locuiesc in apropierea apelor ar putea simţi mişcorile rocilor înainte de a avea loc un seism, fiind sensinile la schimbările chimice din apropierea apelor subterane, cele aflate in tranzit sau doar cu viza de flotant se pare ca sunt mai nesimtite... ne linisteste simtitor faptul ca in jurul Bucurestiului exista chiar o salba de lacuri, pe langa care echipe mixte de biologiste si geologisti (sau invers, nu conteaza) sa fie inspirati de ipoteza doamnei Grant, (care a ramas fara broaste de studiat in numai 3 zile), si a domnului doctor Freund, care a explicat ca prin frecarea rocilor iau nastere particule incarcate electric, care, ajunse la suprafata, convertesc moleculele de aer in ioni....pot reactiona si cu apa, rezultand.. apa oxigenata.... mda. Parca asa ceva invatam prin clasa a sasea-saptea, la fizica respectiv chimie, chestii descoperite de egipteni pe timpul faraonilor.....

citez un confrate de-al lor,( din pacate pentru dumnealui): mi-e rau la cap, ma doare mintea...ce bine ca pe ei n-are ce sa-i doara...

pentru athos: nu cu mult timp in urma, un tip pe nume Einstein zicea cam asa: Doua lucruri sunt infinite: Universul si prostia umana. Despre Univers am ceva dubii...
eu as completa: pe langa faptul ca-i nesfarsita, mai e si in continua expansiune....

balaurianul spunea...

ps.
“fericiti cei saraci cu duhul, caci a lor va fi imparatia cerurilor”.. ok. In cazul asta prefer sa raman la munca de jos, I-ai Tu, Doamne pe toti si da-le lor un norisor extensibil, ca se inmultesc fara masura...
“precum in cer, asa si pe pamant....” stie careva vre-un univers paralel, ceva?...help!

Unknown spunea...

@athos, sa nu fim pesimisti, nu exista "nesfarsit", la un moment dat se va opri, atunci cand singurele cuvinte ce vor compune limba romana vor fi "doooh", "lol", "brb", "wtf", "dnd". La astea nu mai ai ce sa gresesti :D

Unknown spunea...

@balauriene, boborul va avea un hohot de ras mai putin daca nu iti faci si matale un blog pe care sa scrii, ca sa avem motive sa ne radem si datorita unor chestii scrise cu creier, nu doar de "biologisti" si "geologisti" :) Fa un efort, patria ti-o cere :P

Unknown spunea...

@cinefilul, ei muncesc, nu gandesc :D