Gaura (neagră) din stratul de neuroni

Scrijelit  marți, 29 martie 2011

Ştiaţi că găurile din stratul ozon se plimbă? Călătoresc, aşa, prin lume, se mai opresc puţin deasupra câte unei ţări, dacă le place stau mai mult pe acolo, dacă nu o iau din nou la picior în căutarea unor locuri mai primitoare. Sunt atât de deştepte, încât una din ele a mutat Antarctica la Polul Nord. Moş Crăciun a fost extrem de nedumerit când s-a trezit şi a descoperit că îl vizitează Polul Sud. S-a spălat bine de tot pe ochi, şi-a pus ochelarii, s-a scărpinat în barbă, s-a uitat din nou pe fereastră. Nu, elfii nu au făcut nicio glumă, chiar dacă se apropie 1 aprilie. Nu l-au dus cu tot cu reni în altă emisferă. S-a uitat pe monitorul calculatorului, unde titlul ştirii acoperă un sfert de ecran: "gaura de ozon de la Polul Nord care se află deasupra Antarcticii...". A oftat resemnat, întrebându-se (în gând, nu cumva o jignească) de ce găurile din stratul de ozon nu studiază geografia în clasele primare şi i-a oferit o cafea. Gaura din stratul ozon a mulţumit politicos, apoi şi-a studiat harta. Şi-a dat seama nu îşi va putea respecta itinerariul şi că a calculat greşit timpii traseului pe care îl are de parcurs. A pus mâna pe telefon şi a anunţat că în România nu mai poate ajunge în 2 zile, adică la finalul lui martie, aşa cum avea programat. Îi pare foarte rău de încurcătură, dar va întârzia 5 zile. Între timp, dacă tot mai întârzie, rugămintea ei este să se verifice numele pe care s-a facut rezervarea la hotel, pentru că ea se numeşte "gaura din stratul de ozon", nu "gaura de ozon", s-a făcut o confuzie, aia e sora ei mai mică şi puţin oligofrenă care nu prea ştie să vorbeşte (sic!). Nu se supără nimeni, nu? Oricum noi suntem ocupaţi să reinventăm din nou (sic!) medicina, să facem ceva schimbări în glandele lacrimale şi să punem la cale experimente stil Menghele pentru a modifica genomul uman şi a putea da ştirea "bombă" că Liz Taylor a murit din cauză că "lichidul din interiorul ochilor actriţei a suferit o mutaţie genetică ". Poate după aia cumpărăm o carte de engleză, ca data viitoare să traducem corect: "Taylor's large, liquid eyes, had the unusual benefit of a genetic mutation". Eventual şi una de biologie, ca să nu ne mai trezim invadaţi de cine ştie ce minerale modificate genetic de extratereştrii pacifici. La final, vom dărâma mitul potrivit căruia intreaga Terra este înconjurată de un strat de ozon: "Stratul de ozon, care se subţiază cu o viteză foarte mare şi care se află deasupra Antarcticii (...)". (Serios, gaura asta din stratul de ozon e chiar...neserioasă. Nici măcar la al doilea articol pe care l-a scris nu s-a prins că Polul Nord nu se află la Polul Sud şi invers).
După care mutăm măsuţa în sufragerie, mutăm baia în hol, bradul îl mutăm pe balcon şi aranjăm cu vecinul să facem un transplant de bucătărie. V-am pupat. Mă duc să mut grădina pe masă si să operez pe cord deschis o ridiche. C-aşa-i în tenis.

Later edit: Potrivit unei stiri de ultima ora, "gaura din stratul de ozon formată deasupra Polului Nord ajunge astăzi deasupra României." Iata ca pana la urma este o persoana serioasa si a facut tot posibilul sa isi respecte orarul stabilit. Este vesela, vioaie si pusa pe sotii. Dupa ce l-a deturnat pe Mos Craciun, s-a gandit ca nici noi nu prea stam bine in zona carpato-danubiano-pontica si s-a oferit sa ne rezolve toate problemele mutandu-ne in alta parte: "În ceea ce priveşte pierderile de ozon în spaţiul de deasupra României nu este cazul să ne facem niciun fel de probleme. Vorbim de un indice de radiaţie cuprins între 1,4 şi 5,5 în sudul peninsulei Scandinave." Mie imi place de ea. Imi aminteste de Eugen Ionescu. "-Et la cantatrice chauve? -Elle se coiffe toujours de la même façon."

3 comments:

Arisar spunea...

Gaura asta o fi ea dăşteaptă, dar, stau şi eu ca nea Mărin si ma întreb: nu cumva o ajută şi extratereştrii care i-au vizitat pe geapanizi?
De când cu dezastrele, si teoria constipaţiei (pardon, conspiraţiei) a luat amploare. Iar grădina internetului e maaaare.

Unknown spunea...

Doar ca aici nu vorbeam despre teoria conspiratiei, ci despre nivelul de cultura generala pe care (nu) il poseda "jurnalistii" si de (in)capacitatea lor de a formula coerent o fraza in asa fel incat sa nu se inteleaga din ea ineptii.

Arisar spunea...

Ai pretentii cam mari de la ei. La moda sunt pitipoancele, si amorurile gheboase ale vedetelor de ocazie, nicidecum cultura generala.